Jusif Ali siirtyy IFK:sta FC Lahteen

FC Lahti ja laitapelaaja Jusif Ali ovat solmineet vuoden pelaajasopimuksen. Ali siirtyy Lahteen Helsingin IFK:sta. Hän on 22-vuotias espoolaisen Leppävaaran Pallon kasvatti. Päättyneellä kaudella hän pelasi 25 liigaottelua, joissa syntyi yksi täysosuma.

Espoon Leppävaarasta kotoisin oleva Jusif Ali aloitti jalkapallon viereisessä Leppävaaran Pallossa. Hän siirtyi FC Espooseen, jossa hän pelasi vuotta vanhempien joukkueessa. Hän rupesi myös panostamaan enemmän jalkapalloon ja otti sen hiljalleen tosissaan. Espoosta Ali siirtyi Helsingin Jalkapalloklubin organisaatioon, jossa hän nousi kakkosjoukkue Klubi 04:seen. Liigadebyyttinsä hän teki Ilveksessä. Nuori laituri ei kuitenkaan onnistunut läpimurrossaan Tampereella vaan siirtyi yllättäen yhteen Euroopan suurimmista juniorihautomoista Dinamo Zagrebiin.

– Olin ensin viikon testissä Dinamossa ja he halusivat nähdä lisää. Lopulta sieltä tuli myös tarjous ja siirryin lopulta sinne lainalle. Se oli kova koulu, sillä paikalliset näkivät minut kilpailijana, joka on viemässä heidän pelipaikkansa. Minun piti todistaa koko ajan, että ansaitsen olla juniorijoukkueessa. Aikuisten reservijoukkueessa oli jo helpompaa, sillä silloin olin jo todistanut kykeneväni pelaamaan siellä, joten vastaanotto oli lämpimämpi. Kausi oli kuitenkin rikkonainen ja kärsin pienistä vammoista, Ali aloittaa.

Dinamo Zagrebista Ali jatkoi Kyproksen pääsarjaseura Pafosiin, mutta koronapandemia sotki nuorukaisen saarivaltion valloituksen. Ali palasi takaisin Suomeen ja Ykkösessä pelanneeseen AC Ouluun. Kauden päätteeksi Ali ja AC Oulu juhlivat liiganousua. Viimeiset kaksi kautta hän on pelannut Veikkausliigassa Helsingin IFK:n riveissä. Etenkin ensimmäinen kausi oli punapaidoilta ja Alilta hyvä, sillä Ali pelasi isot minuutit kuudenneksi sijoittuneen IFK:n riveissä.

– Ensimmäinen kausi IFK:ssa oli parempi, mutta päättynyt ei niinkään. Pelasin ihan hyvin, mutta se ei näkynyt missään vaiheessa tulostaululla. Se oli kaikille IFK:ssa varsin vaikea kausi, sillä meillä vaihtui valmentaja useaan otteeseen, Ali kertaa.

Ali myöntää, että viime kausi oli hänelle pettymys. Hänen tavoitteensa ovat ulkomaan kentillä. FC Lahteen hän tulee hyvillä mielin, sillä lahtelaisten päävalmentaja Mikko Mannila on hänelle tuttu valmentaja HJK:n junioreista. Joukkueesta löytyy Alille myös paljon tuttuja niin nuorten maajoukkueista kuin aikaisemmista seuroistakin.

– Odotin viime kaudesta paljon enemmän. Joskus pitää ottaa askel taakse päin, jotta voi mennä eteenpäin. Tavoitteeni on kuitenkin vielä kovemmilla ulkomaisilla kentillä. Joukkueessa on paljon tuttuja ja Mannila on minulle tuttu valmentaja ja hän tietää, mitä minusta saa. Loorents Hertsin kanssa pelasin Oulussa ja Altin Zeqiri on vanha pelikaverini. Lisäksi Eemeli Virta on tuttu maajoukkuekuvioista. Lahti itsessään ei ole kaupunkina minulle tuttu, mutta odotan tutustumista, Ali päättää.

Periksiantamattomuudestaan ja hyvästä prässipelistään tunnettu Ali on päävalmentaja Mannilalle mieluisa lisä joukkueeseen. Mannila näkee nuorukaisessa paljon lunastamatonta potentiaalia, sillä Ali on kolunnut läpi Suomen nuorisomaajoukkueet. Päävalmentaja pitää myös uuden pelaajansa asenteesta.

– Ali on vikkeläjalkainen ja vasenjalkainen pelaaja. Hän on erittäin työteliäs. Hän on ollut ikäluokkansa maajoukkueissa, joten potentiaalia häneltä löytyy. Kausi 2021 oli häneltä hyvä ja nyt hänen pitää nousta samalle tasolle ja sen yli kuin hän silloin pelasi. Tyyppinä hän on sellainen, joka haluaa mennä eteenpäin, joten olkoon Lahti se ponnahduslauta Alille, Mannila summaa.

Yhteensä Ali on pelannut 53 liigaottelua, joissa hän on viimeistellyt neljä osumaa. Poikien ja nuorten maaotteluita Ali on pelannut Suomen paidassa komeat 35.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Taneli Okkonen