Historian ensimmäinen Jalkapallopäivä

Sunnuntaina 11.6. on Jalkapallopäivä. Historian ensimmäistä Jalkapallopäivää vietetään ympäri Suomea ja Jalkapallopäivä näkyy isosti koko viikonlopun aikana myös Lahdessa. Perinteisen jalkapallokaupungin viikonlopun ohjelmaan kuuluvat kymmenien junioriotteluiden lisäksi muun muassa FC Lahden edustusjoukkueiden kotipelit ja yhteistyöseura Lahden Reippaan kotiottelu.

Täytetään stadion

Jalkapallopäivä huipentuu sunnuntaina 11.6. Hiihtiksellä kello 18.30 pelattavaan Veikkausliigan jännitysnäytelmään FC LahtiFC Haka. Stadionilla nuorempia kannattajia viihdyttää Freestyle-jalkapallon moninkertainen Suomen mestari Alexander Wessberg. Ottelutapahtumassa kukitetaan lahtelaisen jalkapallon monitoimimies ja pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Kari Kangasaho ja hän suorittaa myös ottelun avauspotkun.

Ennen ottelua lahtelainen jalkapalloväki, FC Reippaan, FC Kuusysin ja Kortteliliigan jäsenet marssivat Kisapuistosta Jari Litmasen patsaalta yhdessä stadionille. Marssi alkaa kello 17.00. Pue päälle nykyisin tai joskus edustamasi seuran pelipaita ja marssin päätyttyä stadionille, pääset veloituksetta otteluun.

Etkot alkavat jo perjantaina

Jalkapallo liikuttaa Lahdessa tuhansia ihmisiä ja Jalkapallopäivän juhlistaminen alkaa jo perjantaina. Lahtelaiset alasarjajoukkueet, FC Kuusysi, Nopsa ja Flamingo United pelaavat kotiottelunsa perjantaina, joten tarjolla on Nelosta, Vitosta ja Kutosta. Lauantai puolestaan alkaa Lahden eri kentillä junioriotteluilla, joista ensimmäiset pelataan kello 11.

Lauantai jatkuu Kisapuistossa, jossa naisten edustusjoukkue kohtaa Ykkösessä lahtelaisille rakkaan vastustajan KTP:n kello 13 alkaen. Ottelutapahtumassa on muun muassa vanhojen jalkapallovarusteiden keräys. Varusteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Varusteita kerätään myös sunnuntaina kello 16.30 – 18.00 Lahden stadionin edustalla. Myös Alexander Wessberg viihdyttää yleisöä jalkapallotempuillaan. Ottelun jälkeen FC Lahden edustusjoukkueiden pelaajat ovat tavattavissa Meet & Greet -tapahtumassa nimmareita ja yhteiskuvia varten.

Kisapuistossa taistellaan myös Kakkosen pisteistä, kun FC Lahden yhteistyöseura Lahden Reipas saa vastaansa Nurmijärven Jalkapalloseuran. Molemmat joukkueet ovat avanneet kautensa hyvin ja ovat kärkikahinoissa. Reippaan ottelu alkaa kello 16.

Lauantain päätteeksi Euroopan paras jalkapalloseura ratkaistaan Mestarien Liigan finaalissa. Kisastudion löydät Sporttiravintola Pelurista. Lahtelaista jalkapallo-osaamista on mukana myös finaalistudiossa, sillä Petri Pasanen toimii studioisäntänä ympäri Suomea näkyvässä lähetyksessä.

Historian ensimmäinen Jalkapallopäivä

Jalkapallo on Suomen suurin laji ja se liikuttaa yli puolta miljoonaa suomalaista. Lahteen ensimmäiset kaksi jalkapalloa hankittiin jo vuonna 1893. Aluksi varsin karuissa oloissa harrastettu laji kasvoi hiljaa kaupungin suosituimmaksi urheilumuodoksi. Tänä päivänä lahtelainen jalkapallo liikuttaa tuhansia ihmisiä aina FC Kuusysin ja FC Reippaan jalkapallokouluista huippujalkapalloon ja Kortteliliigan Pappasarjoihin. Jalkapallo on joukkuepeli, joten juhlitaan myös yhdessä.

Suomalainen jalkapallo on ansainnut oman juhlapäivänsä. Historian ensimmäistä Jalkapallopäivää vietetään koko maassa sunnuntaina. Jalkapallopäivä on suomalaisen jalkapalloilun suuri yhteinen juhlapäivä. Päivä, jolloin on meidän kaikkien vuoro näyttää ja nauttia niitä tunteita, joita suomalainen jalkapallo meissä herättää. Jalkapallopäivänä levitämme suomalaisen jalkapalloilun ilosanomaa yhdessä ympäri maan. Mukaan on kutsuttu kaikki suomalaiset seurat, pelaajat, yhteisöt sekä jalkapallon ystävät.

Liity mukaan juhlimaan!

Koko viikonlopun ohjelma Lahdessa:

Perjantai 9.6.

Vitonen: Nopsa – Jäntevä Akatemia kello 19.00 Nastolan Urheilukeskus

Kutonen: Flamingo United – PaPe kello 19.30 Paavolan kenttä

Nelonen: FC Kuusysi – Halku kello 19.30 Kisapuisto

Kakkonen U15: FC Kuusysi – KoiPS kello 19.30 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Lauantai 10.6.

Kortteliliiga: kello 11.00 alkaen Mukkulan hiekalla

Kolmonen U12: FC Reipas – FC Futura kello 11.00 Mukkulan tekonurmi

Ykkönen U13: FC Lahti – KäPa kello 11.00 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Kakkonen U15: FC Reipas – TiPS/2 kello 12.30 Mukkulan tekonurmi

Ykkönen: FC Lahti – KTP kello 13.00 Kisapuisto

Kakkonen U17: FC Lahti/2 – FC Kontu kello 13.00 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Kolmonen U13: FC Reipas – KJP kello 14.00 Mukkulan tekonurmi

Kakkonen U13: FC Kuusysi – FC Futura kello 15.00 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Ykkönen U14: FC Lahti – EIF kello 15.30 Mukkulan tekonurmi

Kakkonen: Lahden Reipas – NJS kello 16.00 Kisapuisto

Ykkönen U15: FC Kuusysi – HyPS kello 16.30 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Sunnuntai 11.6.

Kortteliliiga: kello 11.00 alkaen Paavolan kenttä

Ykkönen U15: FC Lahti – Valtti kello 11.00 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Ykkönen U12: FC Kuusysi – Gnistan kello 13.00 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Kakkonen U12: FC Reipas – PEPO kello 15.00 Kisapuiston harjoitustekonurmi

Regions’ Roots Cup: JaPS – Fish United kello 15.00 Kisapuisto

Jalkapallopäivän marssi: kello 17.00 Jari Litmasen patsas

Veikkausliiga: FC Lahti – FC Haka kello 18.30 Lahden stadion

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Taneli Okkonen