Helppo liikkua -viikko alkaa: tasa-arvoinen ja esteetön liikenneympäristö kuuluu kaikille

Invalidiliiton vuosittaista Helppo liikkua -viikkoa vietetään 13.–19.5.2024. Tänä vuonna teemana on turvallinen liikkuminen liikenteessä. Viikon aikana halutaan kiinnittää huomiota turvalliseen liikkumiseen liikenteessä etenkin, kun henkilöllä on fyysinen vamma ja/tai hän käyttää liikkumisen apuvälinettä.

Kampanjan tavoitteena on tietoisuuden ja ymmärryksen laajentaminen siitä, mitä liikenteen esteettömyys ja saavutettavuus tarkoittaa erilaisille liikkujille. Helppo liikkua -viikon aikana Invalidiliiton jäsenyhdistykset järjestävät useita liikennekasvatusaiheisia tapahtumia ympäri Suomea. Kampanjayhteistyössä ovat mukana Liikenneturva ja jalkapalloseura FC Lahti.

Kampanja tukee FC Lahden arvoja ja vastuullisuusohjelmaa. FC Lahden pelaajat pääsivät kokeilemaan Lahden Stadionin esteettömyyttä yhdessä Invalidiliiton tsemppilähettilään Henry Mannin kanssa. FC Lahden Kaupallinen johtaja Markus Mujunen pitää tärkeänä halua poistaa raja-aitoja jalkapallonkentän ympärillä. Pelaajille oli myös silmiä avaava kokemus kokeilla pyörätuolia.

– PALLO ON MEILLÄ on FC Lahden arvolupaus. Siihen on kirjoitettu vahva ymmärrys oman tekemisen merkityksestä, vastuunkannosta ja halusta muuttaa maailmaa kenties yksinkertaisimmalla esineellä – pallolla. Lahden stadion todettiin suhteellisen esteettömäksi, mutta yhteiskunnassamme on edelleen paljon raja-aitoja, jotka pitäisi kaataa. Haluamme vastuullisuusohjelmamme yhteistyökumppaneiden kanssa olla purkamassa aitoja urheilukentän ympäriltä, jotta kukaan ei jää kentän laidalle, Mujunen alleviivaa.

Esteettömästi eteenpäin

Liikenteessä kanssamme liikkuu paljon ihmisiä käyttäen erilaisia liikkumisen apuvälineitä. Fyysinen vamma ei välttämättä näy päällepäin, mutta se voi vaikuttaa esimerkiksi tasapainoon, havainnointiin ja arviointikykyyn. Nämä seikat vaikuttavat myös toimimiseen liikenteessä, kuten esimerkiksi siihen, miten voi ylittää tien turvallisesti. Autoilijat ja polkupyöräilijät eivät välttämättä osaa ottaa huomioon hidasta, epävarmaa liikkumista, säikähdyksestä johtuvaa äkillistä suunnan muutosta tai yhtäkkistä pysähtymistä.

Invalidiliitto toteutti alkuvuonna 2023 kyselyn, jolla selvitettiin fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten ihmisten kokemuksia liikenteen turvallisuudesta. Kyselyn perusteella kevyen liikenteen väylien esteettömyydessä on paljon parantamisen varaa. Suojateiden ja katujen ylittämisestä tulisi myös tehdä nykyistä sujuvampaa ja turvallisempaa kaikille liikkujille. Sujuvuutta lisäisi ennen kaikkea loiva ja madallettu kulku jalkakäytävän ja ajoradan välillä. Kadun ylittämiseksi tulisi myös aina olla riittävän pitkä aika, jos kyseessä on liikennevaloilla ohjattu ylitys.

Katso, miten Asaad Babiker, Viljami Jokiranta ja Matias Vainionpää pärjäsivät pyörätuoleilla Lahden stadionin ympäristössä.

Tutustu kampanjaan tarkemmin tästä.

Teksti: Markus Mujunen / Tommi Leirilaakso

Kuva: Veera Savukoski