Gigantti-ottelurapotti: Kari Arkivuon ura päätökseen kauden viimeisessä ottelussa

Lokakuun viimeinen päivä oli ikimuistoinen. FC Lahden päättäessä kautensa, päättyi myös lahtelaisen legendan Kari Arkivuon upea ammattilaisura. Ennen ottelua seura palkitsi Arkivuon koko paikalle saapuneen yleisön taputtaessa seisaallaan sankarilleen. ”Arkivuo! Arkivuo! Kari Arkivuo” raikui komeammin kuin kertaakaan kuluvan kauden aikana. FC Lahti kärsi panoksettomassa ottelussa 2-3 (0-2) tappion Hongalle. Lahtelaisten maaleista vastasi Altin Zeqiri.

FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli kertasi pelin kulun tuoreeltaan.

-Totta kai oltaisiin haluttu voittaa viimeinen peli Kallun kunniaksi. Parannettiin paljon toiselle puoliajalle, mutta se ei aivan riittänyt. Tiedettiin Hongan vahvuudet ja ne pääsi käyttämään niitä liika hyödykseen. Olen ylpeä siitä, miten tultiin toiselle puoliajalle, ja se olikin tapahtumarikas ja paikkoja oli molemmilla, Zeneli analysoi.

Kari Arkivuon merkitys FC Lahdelle on ollut Zenelin mukaan iso.

-On ollut kunnia olla mukana Kallun viimeisten kahden kauden aikana. Kallu jätti Lahteen ison paidan täytettäväksi ja hän on opettanut nuorempia pelaajia siinä, miten yksinkertaisten asioiden hoitaminen hyvin auttaa joukkuetta. Kallu on arvopohjainen ihminen ja urheilija. Ne arvot ovat hyvin kunnianhimoiset, mutta Kallu on silti nöyrä työntekijä. Perus Kuhnuri, Zeneli tuumasi.

Itse ottelu alkoi tunnustellen. FC Lahti oiti palloa Hongan vetäytyessä kuoreensa. Kuudennella minuutilla FC Lahti sai pelattua pallon syvään Loorents Hertsille, joka sai hankittua vapaapotkun mukavalta etäisyydeltä. Erikoistilanne ei kuitenkaan johtanut sen kummempaan. Hongan ensimmäinen vaarallinen hyökkäys lähti kolme minuuttia myöhemmin, mutta Eemeli Virta ehti parahiksi hätiin katkaisten maalille tulleen syötön.

Honka yritti hyökätä leveällä odottaneiden laitureiden kautta. Pariin kertaan pallo saatiin pelattua nopeille laitureille, mutta FC Lahti onnistui pitämään puolustuksen tiiviinä, eikä Honka saanut palloa kriittisille maalipaikoille. Ottelun 21. minuutilla Honka hyökkäsikin keskeltä ja sen myötä Jerry Voutilainen pääsi lahtelaispuolustuksen selustaan. Sijoitus oli tarkka ja se painui maalin alakulmaan: 0-1.

FC Lahti oli tasoittaa ottelun heti seuraavasta hyökkäyksestä. Kärkeen kirmannut Kari Arkivuo sai pomppivan pallon itselleen ja sen jälkeen nähtiin akrobaattinen suoritus. Vaikeasta asennosta lähtenyt kääntöpotku leijui vain aavistuksen ohi takakulman, ja katsojan joutuivat huokaisemaan pettymyksestä.

FC Honka tuplasi johtonsa 33. minuutilla. Vasemmalta laidalta lähtenyt puhkova syöttö tavoitti takatolpalle juosseen Darren Smithin, joka sijoitti pallon varmasti verkkoon. FC Lahti haki kiivaasti kavennusta, mutta tauolle mentiin Hongan kahden maalin johtoasemassa.

Kotijoukkue tuli päättäväisenä toiselle puoliajalle. Hurja tahto ja painostus tuottivat tulosta 48. minuutilla. Altin Zeqiri hiipi takatolpalle ja pääsi sieltä sijoittamaan Geoffreyn tarjoileman pallon varmasti takakulmaan. Zeqiri vastasi myös FC Lahden tasoituksesta 54. minuutilla. Tarkasti annettu kulmapotku osui Mikko Viitikon päähän, ja siitä Hongan maaliviivalle. Zeqirillä oli helppo työ viimeistellä yleisön räjäyttänyt 2-2 -maali.

Kauden viihdyttävimmän ottelun järjestänyt kaksikko jatkoi maali-iloittelua 65. minuutilla. Tällä kertaa asialla oli Honka ja illan toisen tehnyt Voutilainen. Tilanteessa Honka sai pelattua muutamalla siirrolla lahtelaisten puolustukseen aukon ja lopulta Voutilainen pääsi nokikkain Regueron kanssa.

Ottelun 72. minuutilla aika tuntui pysähtyvän hetkeksi pallon mentyä rajoista yli. Avustavan erotuomarin kyltti kertoi sen, mitä paikalle tullut kansa oli halunnut tulla todistamaan. Punaisella kirjattu numero 15 tarkoitti sitä, että Kari Arkivuon oli aika jättää vihreän veran estradit seuraajilleen. Arkivuon tilalle vaihdettu Daniel Koskipalo edustaa lahtelaisen jalkapallon tulevaisuutta, joten siinäkin mielessä vaihto sisälsi symboliikkaa.

Ottelun loppu ei tuonut enää muutosta tulostaululle. Kauden viimeinen, tosin panokseton ottelu päättyi Hongan voittoon. Loppuvihellyksen jälkeen suurin huomio kohdistui lopputuloksen sijaan illan juhlakaluun.

FC Lahti: Reguero, Forss, Viitikko, El Alami (Penninkangas 46′), Arkivuo (Koskipalo 72′), Hertsi, Virta, Kandji (Yli-Hietanen 82′), Klinga, Zeqiri, Geoffrey

Maalit: Zeqiri x2, Varoitukset: Virta

Teksti: Lauri Ilola, kuva: Antti Sepponen