FC Lahti Lahden kaupungin ilmastokumppaniksi

FC Lahti ja Lahden kaupunki ovat allekirjoittaneet ilmastosopimuksen, joka tekee FC Lahdesta kaupungin ilmastokumppanin. Kaupungin ilmastokumppanit laativat oman suunnitelmansa keinoista, joilla se voi vähentää hiilidioksidipäästöjä ja hillitä ilmastonmuutosta. Lahden kaupunki tavoittelee ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa hiilineutraaliutta ja FC Lahti haluaa olla omalta osaltaan tukemassa tavoitetta.

FC Lahti on laatinut keinoja, joilla seura voi vähentää hiilidioksidipäästöjä kahden teeman ympärille. Toinen teemoista liittyy kestävään liikkumiseen ja toinen ottelutapahtumien lajitteluun. Kesän ottelutapahtumissa jätteiden määrää ja hävikkiä pyritään vähentämään entistä enemmän ja syntyvä jäte lajittelemaan entistä tarkemmin. FC Lahden kaupallisen johtajan Markus Mujusen mukaan muutos lähtee jokaisesta meistä.

– Ilmastokumppanuus tukee täydellisesti FC Lahden omaa vastuullisuusohjelmaa, joka julkaistiin marraskuussa 2023. Meillä on vain yksi pallo ja haluamme omalta osaltamme olla vähentämässä urheilun kulutuskestävyyttä. Jos pallo on tulessa, sitä on vaikea potkia. Siksi myös me haluamme miettiä tapoja vähentää päästöjämme ja etsiä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja, Mujunen tuumaa.

Lahden kaupungin ympäristökoordinaattori Laura Matkala iloitsee FC Lahden mukanaolosta ja toivottaa myös muita organisaatioita mukaan. Ilmastokumppanuus perustuu vapaaehtoisuuteen ja itse asetettuihin tavoitteisiin, jolloin ne ovat realistista myös saavuttaa. Lahdessa on jo laaja joukkue erilaisia organisaatioita mukana työskentelemässä kaupungin ilmasto- ja kiertotaloustavoitteiden eteen.

– Meillä on jo yli 30 ilmastokumppania, ja uudet ovat jatkuvasti tervetulleita. Ilmastokumppanuus sopii toimialasta riippumatta kaikille organisaatioille, jotka haluavat kehittää toimintansa ympäristövastuullisuutta. Yritysten ja organisaatioiden osallistuminen on avainasemassa kaupungin ilmastotyössä, ja jokainen mukaan tuleva kumppani vie meitä lähemmäksi päämääräämme, Matkala kertoo.

FC Lahdella on ollut oma ilmasto-ohjelma jo vuodesta 1997. Nyt allekirjoitettu kumppanuus vahvistaa seuran keinoja toimia ympäristön hyväksi paikallisesti, mutta myös toimia globaalina esimerkkinä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lahden kaupunki