placeholder

FC Lahti Hall of Fame – #4 Timo Marjamaa

– Koen itseni suhteelliseni tuoreen ikäiseksi henkilöksi ja tämä on ensimmäinen kerta, kun valitaan tälläiseen kunnioitettuun joukkoon. Aivan uusi maailma. Todella kiitollisena otan sen vastaan, Marjamaa kiittelee.

Lahdessa kesällä 1976 syntynyt Marjamaa ehti nähdä ajan ennen FC Lahtea eli FC Kuusysin ja FC Reippaan valtataistelun mastokaupungissa.

FC Kuusysissä jalkapallo-oppinsa saanut Marjamaa edusti Kuusysiä miesten tasolla kauden verran pelaten 27 ottelua ja tehden niissä kolme maalia.

– Sinänsä elänyt sen murrosaiheen läpi. Elänyt Kuusysin mukana putoamisen ja vielä hetken aikaa, kun ”Kyykkä” oli pystyssä ja paikallispelit Reipasta vastaan divarissa. FC Lahti aloitti historiansa taipaleen ja ehdin olla alkumetreiltä mukana. Nähnyt ensimmäiset vuodet ja noussut Veikkausliigaan. Uuden lehden kääntäminen lahtelaisessa futiksessa, Marjamaa miettii.

Pelaajaurallaan FC Kuusysin ja FC Lahden lisäksi Marjamaa edusti FC Jokereita, turkkilaista Yimpas Yozgatsporia, AC Allianssia sekä Helsingin Jalkapalloklubia.

– Jäin tietyllä tavalla bubbling under pelaajaksi. Olin myöhäisherännäinen, mutta tein Veikkausliigassa ihan hyvän uran. Jokerit, Alliansi ja HJK olivat ihan hyviä organisaatioita Suomessa. Olen voittanut Suomen Cupin ja Liigacupin sekä saavuttanut kolme hopeaa Veikkausliigassa. Nuorempana jonkun verran maaotteluita ja Turkin pääsarjaa pelaamassa hetken aikaa. Edelleenkin valtavan hieno ammatti olla jalkapalloilija, riippumatta siitä maksetaanko maailmalla miljoonia vai Suomessa vähemmän. Pääsi lapsuutta venyttämään, kun teki asiaa, mitä tekisi ilmaiseksikin, Marjamaa summaa pelaajauraansa.

– Pikantti muisto omalta uralta. Paikka oli 2001 maaottelussa Suomi – Ruotsi, Pohjoismaiden-mestaruuskilpailuissa, minkä lopulta Suomi voitti. Voitimme 1-0 ja tein ottelun ainoan maalin. Se oli peli missä Zlatan Ibrahimović aloitti maajoukkueuransa. Hän on vielä vaan sillä pelaajauralla, Marjamaa naureskelee.

Marjamaan mielestä 20-vuotis juhlakautta viettävä FC Lahti on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa suomalaisen jalkapalloilun huipulla.

– FC Lahti on vakiinnuttanut asemansa. Seura on kerännyt jo aikamoisia vuosia taakseen, historiikkia tehdään ja Hall of Famea kootaan. Tietyn virstapylvään saavuttanut ja menestystäkin on tullut. Liigacupin voittanut pariin kertaan ja pari pronssimitalia. Mestaruuteen asti vielä ei ole venytty, mutta ehkä jossain vaiheessa senkin aika on. Kisapuisto vielä etenee tässä vaiheessa, joten ihan hyvässä mallissa asiat ovat, Marjamaa sanoo.

FC Reipas ja FC Kuusysi fuusioituivat 20 vuotta sitten FC Lahdeksi. Suomalaisessa jalkapallossa on aiemminkin nähty fuusioseuroja, joiden taru on tullut päätökseen jo varhaisessa iässä.

– Tämä on yksi niistä harvoista, jotka onnistui. Erittäin vahvat historiat oli pohjalla, eikä missään nimessä helppo viedä eteenpäin.

Olin nuori poika silloin, ei osannut katsoa asiaa osannut katsoa niin laajassa perspektiivissä. Silloin meni mukana vain innostuneesti. Näyttää siltä, että on mennyt oikeita portaita myötä eteenpäin. Kiva katsoa, miten juniorituotanto nousee eteenpäin. On muutamia erittäin hienoja helmiä löytynyt seurasta, Marjamaa antaa tunnustusta.

Marjamaan suhde FC Lahden kannattajiin on ollut värikäs. Marjamaa pitää FCLK:n työtä suomalaisen kannattajakulttuurin eteen merkittävänä.

– Vahva suhde ollut ihan alusta lähtien. Hyvin vahvaa pioneerikulttuuri työtä. Isolla liekillä mukana ja olleet tukemassa, kun itsekin pelaamassa. Täysin ymmärrettävää, ettei se ole kannattajien silmissä ihan ok ratkaisu vaihtaa seuraa ja siitä on saanut kuulla. Olen kokenut sen jonkunlaisena arvostuksena, että pystyy liikuttamaan seuran kannattajia sen jälkeen, kun on itse jo poistunut seurasta. Sanoitukseltaan ei niin välttämättä kekseliäs ja joka korviin kuuluva lauleskelu on lanseerattu omalla nimellä. Se on laajentunut muihinkin seuroihin ja tilanteisiin. En usko, että enää missään nimessä FCLK:n puolelta mitään pahempaa jäänyt hampaankoloon. Siinä on pilkettä silmäkulmassa. Uskon, että ymmärrämme paremmin tosia ja keskenämme vallitsee molemminpuolinen kunnioitus, Marjamaa ruotii suhdettaan kannattajiin.

”Febi” muistetaan pelaajauraltaan myös värikkäistä lausunnoista, joista mies sai kuulla silloin ja saa kuulla vielä tänä päivänäkin.

– PK:ta vastaan aikoinaan Pukinmäen hiekalla peli päättyi 0-0. Nuorena innokkaana kapteenina sanoin, että pyyhimme takamusta, ehkä värikkäämmillä sanankääntein, kun pääsemme kunnon kentille pelaamaan. Kesällä kannattajilla oli sitten vessapaperia runsaasti mukana. Se on kantanut vuosia perästä, Marjamaa nauraa.

Nykyisestä toimenkuvastaan Veikkausliigan toimitusjohtajana hän nauttii täysin siemauksin, vaikka työmäärä onkin käytännössä loputon.

– Periaatteessa parasta ja huonointa, että saa tehdä työtä, mikä ei lopu missään vaiheessa. Se on elämässä mukana koko ajan. Tykkään olla jalkapallon parissa, keskustella ja olla kehittämässä sitä. Paljon hienoja ihmisiä ja tarjoaa hienoja tunnetiloja. Myös elinikäisiä suhteita on tullut sen mukana. Etuoikeutettuna saanut olla mukana näinkin pitkään ja nähdä asioita eri näkökulmasta, Marjamaa päättää.

Timo Marjamaa 27.6.1976

98 sarjaottelua FC Lahden paidassa

16 sarjamaalia FC Lahden paidassa

6 A-maaottelua

199 Veikkausliigaottelua

13 Veikkausliigamaalia