Coubronne – luonnollinen valinta

Päävalmentaja Ilir Zeneli sai heti alkuvuodesta mieluisia uutisia, kun kahden kauden aikana joukkueen luottopelaajaksi sementöitynyt ranskalainen Jean-Christophe Coubronne allekirjoitti jatkosopimuksen kaudelle 2021. Puolustuslinjan laidalla parhaiten viihtyvä Coubronne on perintöä ajalta, jolloin Sami Ristilä oli FC Lahden peräsimessä, mutta on onnistunut osoittamaan tärkeytensä myös Zenelin alaisuudessa. Viime kaudella hän oli Veikkausliiga-pelaajien otteita kokonaisvaltaisesti mittaavan InStat-indexin perusteella FC Lahden tärkein pelaaja ja koko sarjassa hän oli myös kärjen tuntumassa. Pelillisen panoksen lisäksi kansainvälisesti kokenut Coubronne on tärkeä henkinen selkäranka joukkueelle.

Italian ja Portugalin kautta Lahteen

Coubronne on Sochaux’n akatemian kasvatti, jonka ura ei kuitenkaan lähtenyt Ranskassa käyntiin hänen odottamallaan tavalla, vaan pelipaikka löytyi lopulta Italian Serie C:sta, Pohjois-Italialaisen Novaran joukkueesta. Ranskalainen olikin mukana johdattamassa pikkukaupungin joukkuetta sensaatiomaisesti kahteen peräkkäiseen sarjanousuun ja pääsarjapaikkaan 55 vuoden tauon jälkeen. Serie A-otteluita hänelle kertyi lopulta vain yksi kappale ennen siirtoa Portugalin Olhanenseen. Portugalin toiseksi korkeinta sarjatasoa hän tahkosi lähes neljän vuoden ajan, ennen kuin kohtalo kuljetti Suomeen.

”Fabrizio Piccareta oli valmentajani Portugalissa ja kun hänestä tuli Inter Turun päävalmentaja, hän soitti minulle ja tarjosi sopimusta. Lopulta kuitenkin Piccaretan ja Interin seurajohdon välit olivat niin tulehtuneet, ettei sopimusta koskaan päästy allekirjoittamaan. Samanaikaisesti Kotkasta tarjottiin sopimusta ja päätin siirtyä sinne pelaamaan”, kertoo Coubronne.

Ykkösessä Coubronne pelasi siinä määrin vahvan kauden, että hänen otteensa tuli huomatuksi myös Veikkausliigassa. Kauden päätteeksi Sami Ristilä tarjosi miehelle sopimusta ja paikkaa FC Lahden joukkueesta

Eurooppa Liiga unelmana

Lahden tarjotessa sopimusta Coubronnen ei tarvinnut enää arvailla, mihin oli astumassa. Suomalainen jalkapallo, Veikkausliigan taso ja jopa FC Lahden joukkue oli nähty lähietäisyydeltä, joten valinta oli helppo. Veikkausliigan taso tuntui kiinnostavalta ja Lahti vaikutti juuri sopivan potentiaaliselta haastajalta taistelemaan sarjan kärkisijoista. Se oli tärkeää, jotta hän saattoi joukkueen menestyksen lisäksi pitää hengissä myös henkilökohtaisia unelmiaan. 

”Peräkkäiset nousut Italiassa on tähän saakka urani paras saavutus. Se oli hienoa aikaa. Unelmoin kuitenkin vielä pelaamisesta Eurooppa Liigassa. Lahden riveissä uskon tämän olevan täysin mahdollista”, sanoo Coubronne.

Nouseminen Veikkausliigan tasaisimpien suorittajien joukkoon on herättänyt kiinnostusta myös muualla. Viime kauden jälkeen Puolasta ja Ranskasta tarjottiin mahdollisuutta sopimuksiin tammikuun siirtoikkunan aikana. Näihin kuvioihin liittyi kuitenkin tietynlaisia epävarmuustekijöitä, joten Lahden lyödessä vuoden vaihteessa painetta sopimusneuvotteluihin, oli päätös lopulta helppo.

”Pidän Lahdessa siitä, että täällä pyritään pelaamaan hyvää, pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa. Joukkue on myös motivoitunut ja taistelutahto korkealla. Se on hieno piirre, että meiltä ei kukaan saa mitään ilmaiseksi”, sanailee Coubronne.

Ranskalainen uskoo viime kauden kuudennen sijan jättäneen joukkueelle sopivasti hampaankoloon, ja koko Ilir Zenelin luotsaama ryhmä uhkuu intoa saavuttaa asioita, joista lahtelaiset jalkapallon ystävät voivat olla ylpeitä. Coubronnella on selkeä näkemys siitä, keitä FC Lahden pelaajia kannattaa erityisesti seurata tulevalla kaudella.

Assehnoun pelasi vahvan viime kauden ja hän haluaa osoittaa, ettei kyse ollut vain sattumasta. Hän tulee ehdottomasti vielä pelaamaan korkeammalla tasolla. Myös Zeqiri saattaa lyödä Veikkausliigassa läpi, jos hän on tehokas maalinedustalla.”

Lahti on hyvä paikka elää ja ulkoilla

Lahti on myös kaupunkina Coubronnelle mieluisa asuinympäristö. Luonnossa paljon aikaansa viettävälle henkilölle arki Euroopan ympäristöpääkaupungissa tuntuu hyvältä ja mielekkäältä. Ranskalaisen mukaan ympäristön huomioiminen ilmenee Lahdessa jokapäiväisessä elämässä, ja kaupunki ansaitsee ehdottomasti tittelinsä ympäristöpääkaupunkina.

”Hyvä ja helposti hengitettävä ilma ja luonnon puhtaus sekä läheisyys ovat tietysti tärkeimmät. Myös jätteiden lajittelu ja uusien kestävien ratkaisujen etsiminen, sekä jatkuva kiertotalouden kehittäminen on hyvin näkyvää. Mutta ennemminkin se on sellainen kokonaisvaltainen asenneilmasto, tietoisuus ja koulutus, joka on juurtunut kaupunkiin hyvin pitkän ajan kuluessa.”

Luonto ja ympäristö määrittää myös paikkoja, joissa Coubronne mieluiten Lahdessa aikaansa viettää. Innokkaan kalamiehen veri vetää veden äärelle aina kuin jalkapallokiireet ja sääolosuhteet antavat myötä. Miehen suurin Lahden vesistä nostama vonkale on ollut noin 85 senttinen hauki.

”Vietän paljon mielummin aikaani kosketuksissa luontoon, kuin konsolipelien tai TV:n äärellä. Myllysaari on lempipaikkani Lahdessa. Käyn siellä paljon kalastamassa.”

Kaupunkiympäristön, luonnon ja tiedostavien elämänvalintojen lisäksi Coubronne on muutenkin luonnollisten vaihtoehtojen perään. Hänelle stadionin nurmi kaikkine virheineen on huomattavasti mieluisampi alusta kuin keinotekoiset kentät, joilla Suomessa pelataan hänen mielestään valitettavan paljon.

”Kyllä nurmi on mielestäni oikea alusta jalkapallolle. Keinoalustalla peli muuttuu jonkin verran ja kontaktin määrä vähenee. Varsinkin Suomessa monet pelialustoista ovat myös hyvin heikossa kunnossa.”

Näillä kuitenkin mennään, kun ei muutakaan ole, ja jalkapallossa on kuitenkin se hienous, että alusta on jokaisessa ottelussa molemmille joukkueille sama.

Teksti: Jani Uhrman

Kuva: Aleksi Tikkala