Ari Korhonen jättäytyy pois maalivahtivalmennuksesta talven aikana

Yhdeksän kautta FC Lahdessa maalivahtivalmentajana toiminut Ari Korhonen on valmentanut urallaan useita huippuvahteja. Terveyshuolet pakottavat kuitenkin hänet jättäytymään pois valmennustehtävistä talven aikana. Korhonen on ollut suomalaisen maalivahtivalmennuksen kehityksen etulinjassa.

Korhonen pelasi oman uransa aikana Lappeenrannassa maalivahtina, korkeimmillaan Ykkösessä parin kauden ajan. Ennen FC Lahtea Korhonen toimi maalivahtivalmentajana MyPan liigajoukkueessa ja FC Reippaan junioreissa. Jo Reippaassa hän halusi tuoda maalivahtivalmennuksen jokaiseen harjoitukseen.

– Olin MyPassa liigassa maalivahtivalmentajana ja välillä työelämässä. Lahdessa valmensin ensin FC Reippaassa junioreita ennen kuin tulin ykkösjoukkueen valmennukseen mukaan. Silloin maalivahdit saivat valmennusta vain kaksi kertaa viikossa ja sanoin jo silloin, ettei se riitä, vaan tarvitaan kulttuurin muutos. Jo juniorimaalivahdeille tuli jokaisessa treenissä alusta loppuun maalivahtivalmennusta. Ja harjoitusten pitää olla peliin tähtääviä, realistisia ja pelinomaisia, jotta maalivahdeille tulee otteluissa ahaa-elämyksiä. Maalivahdin täytyy olla hyvä urheilija, Korhonen aloittaa.

Ja hyviä urheilijoita Korhonen on päässyt Lahdessa valmentamaan. Hänen aikanaan seurassa on ollut monenlaisia maalivahteja. Muun muassa nykyinen A-maajoukkuevahti Jesse Joronen jäi Korhosen mieleen. Lisäksi Korhonen on valmentanut Lahdessa esimerkiksi Aleksandr Vasjutinin, Henrik Moisanderin ja Patrick Rakovskyn kaltaisia huippuja.

– Omana aikanani on ollut paljon erilaisia maalivahteja. Kaikki varmasti muistavat Vasjutinin. Kun hän oli ensimmäisen kerran käymässä, sanoin heti, että tämä. Lahjakkaimpia on varmasti ollut Joronen. Hänellä oli kyky ja motivaatio treenata ja oppia. Hän laittoi myös valmentajan puntariin ja kyseli paljon, miksi teemme tätä ja tätä, koska halusi oppia. Moisander oli hyvä molemmilla jaloilla. Kerran hän ei pystynyt potkaisemaan oikealla ja hän halusi silti pelata. Hän pelasi pelkästään vasurilla, eikä kukaan ulkopuolinen edes huomannut mitään. Rakovskyn osalta näkyi saksalaisen maalivahtityön tulokset. Hänelle kaikki oli helppoa ja hän pystyy pelaamaan paljon korkeammalla tasolla, Korhonen kehuu entisiä suojattejaan.

Jalkapallo on vienyt Korhosta myös maailmalle. Hän pääsi näkemään kahden viikon ajan FC Lahden yhteistyöseuran Fluminensen toimintaa Brasiliassa. Barcelonassa Korhonen puolestaan ihaili Lionel Messin peliä.

– Pääsin kokemaan itse kahden viikon ajan brasilialaisen Fluminensen ja sen akatemian toimintaa seuran yhteistyökuvion aikana heidän harjoituskeskuksessaan lähellä Rio De Janeiroa. Hieno kokemus ja pääsimme vielä lisäksi katsomaan Maracanãlle Fluminesnen ja Flamengon välistä paikalliskamppailua. Muutenkin jalkapallon kautta olen päässyt nauttimaan Mestareiden Liigan tunnelmaa Camp Noulla FC Barcelonan ja Chelsean ottelussa ja näkemään livenä Messin taiturimaisuutta, Korhonen muistelee.

Viimeisimpänä hän on valmentanut kolmikkoa Antonio RegueroAnton MunukkaJoona Tiainen, jota hän kehuu. Korhonen korostaa, että hänen urastaan jää hyvät muistot, vaikka päällimmäisenä tunteena on juuri nyt pieni haikeus. Korhonen ei enää kyennyt matkustamaan vieraspeleihin, sillä hänen selkänsä ei mahdollistanut pitkää istumista. Hän tiedostaa, että ei pysty enää antamaan valmennettaville sitä, mitä hän haluaisi, joten Korhonen astuu itse sivuun haikein mielin.

– Päällimmäisenä on tietysti oma terveys. Tietysti olo on hieman surullinen, sillä jalkapallo on minulla sydämessä. Kari Arkivuolla on lienee hieman samanlainen tunne. Seinäjoen reissulla bussissa selkä meni niin jumiin, että jouduin olemaan sairaslomalla. En vain enää pystynyt antamaan kaikkea, mitä olisin halunnut. Minulle jää silti hyvät muistot, kun viimeinen valmennettava oli itse positiivisuus. Reguero oli kirsikka kakun päällä ja hänellä on loistava tulevaisuus valmentajana, kun hän joskus lopettaa peliuransa. Nuorten maalivahtien kanssa on ollut hienoa nähdä heidän kehityksensä. Jalkapallo kyllä jää elämääni jossain muodossa, Korhonen kertoo.

Nuorille lahtelaisvahdeille Korhosella on vielä muutama vinkki. Hän sanoo, että harjoittelemalla perusasiat kunnolla ja tekemällä kovasti töitä, on mahdollisuus nousta liigaan. Korhosen mukaan motivaatio harjoitella ja usko itseensä on perusta, jolle maalivahtivalmentajan on otollista antaa oma lisänsä.

– Lahtelaisille nuorille maalivahdeille haluaisin vielä sanoa, että harjoittelemalla perusasiat kunnolla ja kovalla työllä on mahdollista nousta kotimaiseen liigaan. Esimerkkejä tästä omalla valmennusurallani ovat olleet nimet Juha Tuomi, Joonas Meronen, Valtteri Skofelt, Santeri Pakkanen, Miikka Mujunen ja tietenkin Joona Tiainen ja Anton Munukka tällä hetkellä. Motivaatio harjoitella ja usko itseensä on hyvä perusta. Siihen valmentajan on otollista antaa oma lisänsä, Korhonen päättää.

FC Lahti kiittää Ari Korhosta yhteisistä ja antoisista vuosista ja toivottaa Arille valoisaa tulevaisuutta jalkapallosta nauttien.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Aleksi Tikkala