Albion Ademi lainalle FC Lahteen

Hyökkäyspään pelaaja Albion Ademi siirtyy Ruotsin pääsarjaseura Djurgårdens IF:stä lainalle FC Lahteen. Ademin lainasopimus kestää heinäkuun puoleen väliin. Ademi on 23-vuotias ja 173-senttinen pelaaja.

Albion Ademi aloitti uransa Turun Palloseurassa ja siirtyi Tepsistä FC Interiin. Inter-aikana hän kävi lainalla myös liigaseura PS Kemissä. Hän debytoi Veikkausliigassa Interin riveissä kaudella 2016 ja ensimmäinen liigamaali syntyi Kemin paidassa Vaasan Palloseuran verkkoon kaudella 2017. Interissä Ademi pelasi kauteen 2019, jonka jälkeen hän siirtyi IFK Mariehamniin. Maarianhaminassa Ademi löi itsensä lopullisesti läpi taistellen loppuun asti liigan maalikuninkuudesta iskien kaudella 2020 14 maalia pelaamissaan 22 ottelussa. Hyvät otteet poikivat siirron Ruotsin suurseura Djurgårdens IF:in, mutta Ademin ensimmäinen kausi oli hieman rikkonainen. Ademi pääsi kentälle kahdeksassa ottelussa.

Ademi pelasi hyvän kuluneen talvikauden ja teki tehoja DIF:n paidassa. Asiat Tukholmassa kuitenkin muuttuivat nopeasti, kun Venäjällä pelaavat ulkomaalaiset saivat siirtyä pois Venäjältä ja DIF hankki Ademin pelipaikalle kaksi kovaa nimeä. Nuorena pelaajana Ademi halusi peliaikaa ja sopi seuran kanssa lainasopimuksesta. Ademilla oli pöydällä myös muita tarjouksia Pohjoismaista, mutta keskustelut Ilir Zenelin ja Lahdessa muutama vuosi sitten torjuneen nykyisen DIF-maalivahti Aleksandr Vasjutinin kanssa saivat Ademin valitsemaan Lahden. Ademi siirtyy Lahteen innoissaan ja haluaa omalla panoksellaan auttaa joukkuetta menestymään.

– Saavun Lahteen hyvällä fiiliksellä ja innoissani. Minulla oli pöydällä tarjouksia myös muista Pohjoismaista, mutta keskustelut Zenelin kanssa saivat minut vakuuttuneeksi, sillä tunsin hänet ennestään ja luotin häneen. Myös Vasjutin kertoi, että Lahdessa on hyvä tunnelma sekä seurassa että sen ympärillä ja hän kertoi seurasta paljon hyvää, Ademi taustoittaa.

Ademi on jo osoittanut kykenevänsä maalintekoon Veikkausliigassa. Hän on pelannut 77 liigaottelua ja iskenyt niissä jo 21 osumaa. Maalien lisäksi Ademi kykenee luomaan paikkoja myös kanssapelaajilleen.

– Olen kasvanut Ruotsissa niin pelaajana kuin ihmisenäkin. Vahvuuteni kentällä ovat ehdottomasti vaarallisten tilanteiden luominen ja taito pallon kanssa. Olen hyvä haastamaan ja menemään ohi ja minulla on myös hyvä laukaus. Lasken vahvuudekseni maalinteon, Ademi kertoo itsestään.

Ademi muistetaan myös Suomen alle 19-vuotiaiden vuoden 2018 EM-kisoihin osallistuneesta ryhmästä. Ademi kuitenkin vaihtoi Albanian maajoukkueeseen ja pelasi nuorten maajoukkueessa. Hän on istunut myös A-maajoukkueen ottelussa penkillä, mutta debyytti on vielä tekemättä. Hän toivoo, että hyvät otteet FC Lahdessa nostavat hänet myös maajoukkueessa kentälle.

– Ennen kaikkea haluan auttaa FC Lahtea menestymään ja toivon, että voitamme paljon pelejä. Toivon Lahdesta myös hyviä pelejä, että saisin kutsun maajoukkueeseen ja debyyttini siellä. Uskon, että tässä ympäristössä se on mahdollista, Ademi päättää.

Ademi on liittynyt jo joukkueen harjoitusvahvuuteen ja hän on valmennusjohdon käytettävissä jo FC Lahden ja SJK Akatemian välisessä harjoitusottelussa.

Albion Ademi päällään yksi FC Lahden kolmesta tulevan kauden peliasuista.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Aleksi Tikkala